۵ توصیه قرآنی رهبری
کد خبر: 4147373
تاریخ انتشار : ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۳
حجت‌الاسلام شریفانی تبیین کرد

۵ توصیه قرآنی رهبری

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اندیشه‌های قرآنی مقام معظم رهبری، به تببین پنج توصیه ایشان در خصوص مصحف شریف پرداخت.

محمد شریفانی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد

به گزارش ایکنا از چهارمحال‌وبختیاری، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد شریفانی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی امروز در پیش‌نشست «همایش بین‌المللی اندیشه‌های قرآنی مقام معظم رهبری» با موضوع فعالیت‌های قرآنی گذشته، حال و آینده که امروز، ۲۲ خردادماه به‌همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد چهارمحال‌وبختیاری برگزار شد با اشاره به اینکه قرآن کریم نزد مردم محبوبیت ذاتی دارد، اظهار کرد: خوب است که از این ظرفیت برای برپایی نشست‌های قرآنی استفاده شود زیرا قرآن سراسر گنجینه و اسرار است و یک عمر هم برای شناخت این کتاب کفایت نمی‌کند.

وی با ذکر اینکه مقام معظم رهبری غالباً با چهره سیاسی مطرح هستند و بُعد علمی شخصیت ایشان مغفول است، ادامه داد: این در حالی است که ایشان یک عالم ربانی و متخصص در ادبیات، تاریخ و قرآن کریم هستند؛ ایشان ۵۰ سال قبل در مشهد یک مفسر شاخص بودند که پا به پای شخصیت‌های علمی و بلکه در بسیاری از حوزه‌ها فراتر از آنان تفسیر گفته‌اند و حرف‌های ایشان امروز هم برای ما نو و بدیع است. 

شریفانی با اشاره به همکاری دانشگاه آزاد اسلامی با مجموعه فاخر و جهانی جامعة المصطفی العالمیه در بررسی اندیشه‌های قرآنی رهبر معظم انقلاب، بیان کرد: رهبر ما هر ساله دو تا سه سخنرانی مهم قرآنی در مناسبت‌های مختلف دارند و مجموعه این بیانات گویای اندیشه‌های قرآنی ایشان است؛ برای شناخت این اندیشه‌ها همایش بین‌المللی اندیشه‌های قرآنی ایشان در دست کار است و تاکنون بیش از ۱۰۰۰ مقاله به دبيرخانه رسیده و در ۳۰ استان برپایی پیش‌نشست این همایش برنامه‌ریزی شده است. 

شریفانی در ادامه با تأکید بر اینکه مشرکان از زمان نزول آیات قرآن کریم بر پیامبر(ص) شروع به مخالفت با این کتاب کردند، اظهار کرد: مشرکان متوجه بودند که به جنگ با این کتاب آسمانی نمی‌توانند بپردازند و قائل بودند که «إِنْ هَٰذَا إِلَّا سِحْرٌ مُبِينٌ» (صافات/15)، یعنی قرآن جز سحری آشکار نیست، آنان در هنگام سخنرانی رسول خدا دست خود را بر گوش می‌گذاشتند و در کلام ایشان اختلال ایجاد می‌کردند تا نشوند و تحت تأثیر قرار نگیرند.

این مدرس حوزه‌ و دانشگاه با ابراز تأسف از اینکه امروز نیز مظاهر جاهلیت در ارتباط با قرآن کریم کم نیست، گفت: قرآن‌سوزی و اهانت به قرآن از جمله این مظاهر است اما حقیقت نورانی این کتاب آسمانی با این کارها دجار خدشه نمی‌شود و لذا مشاهده می‌کنیم که در طول تاریخ تا کنون، بیش از پنج هزار تفسیر برای قرآن نوشته شده که دو هزار تفسیر مربوط به علمای شیعه است.

دستاوردهاى قرآنی نظام اسلامی 

شریفانی با بیان اینکه به برکت انقلاب بیش از سه هزار پایان‌نامه با موضوع قرآن در کشور نوشته شده است، افزود: همچنین ۴۰ مرکز در سراسر کشور در حوزه فعالیت‌های قرآنی فعالند و به مطالعات علمی و پژوهشی می‌پردازند. امروزه ده‌ها فرهنگ‌نامه قرآنی داریم و هزاران نرم‌افزار قرآنی نیز در موضوعات گوناگون، انواع نشریات در سطوح مختلف علمی، کتابخانه‌های متعدد قرآنی، بیش از یک‌هزار ترجمه‌ فارسی قرآن در دسترس ما قرار دارد که در تمامی دستاوردهای قرآنی کشور در انقلاب، رهبری سهمی ویژه دارند و در کتاب‌ها و جلسات قرآنی توصیه‌ و راهبری داشته‌اند.

وی در تبیین پنج توصيه مقام معظم رهبری در ارتباط با قرآن کریم، توضیح داد: توصیه نخست ناظر بر آموختن قرآن است و ده‌ها تعبیر از رهبری در توصیه به قرآن‌آموزی وجود دارد؛ پیامبر(ص) رسالت‌هایی ناظر بر قرآن داشتند که به تصریح آیه دوم از سوره مبارکه جمعه، «يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُبِينٍ»، تعلیم قرآن یکی از این رسالت‌ها بود و روایات فراوانی نیز در توصیه به فراگیری قرآن وجود دارد.

شریفانی با اشاره به توصیه دوم رهبری یعنی انس با قرآن، گفت: در بیانات ایشان بیش از ۱۰ برکت انس با قرآن کریم مورد اشاره و تأکید واقع شده از جمله اینکه انس با قرآن انسان را قوی و بصیر می‌کند، او را هدایت کرده و راه را نشانش می‌دهد، به فرد اعتماد به نفس می‌دهد و مسیر عزت را برایش هموار می‌کند.

وی فهم قرآن را توصیه سوم رهبری در خصوص قرآن دانست و افزود: پس از فراگیری و انس با قرآن، باید به سراغ فهم برویم و بدانیم که فاصله ما تا فهم قرآن چیزی شبیه به بی‌نهایت است. یک نمونه‌اش توضیح علامه طباطبایی ذیل آیه ۱۰۲ از سوره مبارکه بقره است که قائلند این آیه بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار معنی دارد و از همین مجمل باید به حدیث مفصل در ساحت فهم مصحف شریف پی ببریم.

شریفانی تدبر در قرآن را توصیه دیگر رهبری عنوان کرد و ادامه داد: تدبر در قرآن جدای از فهم آن است که خود قرآن نیز با لحنی توبیخ‌آمیز خطاب به ما می‌فرماید «أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ» (نساء/82)، یعنی چرا در قرآن از روی فکر و تأمل نمی‌نگرند؟ و لذا اگر تدبر نباشد، به هدف عالی قرآن نمی‌رسیم.

وی با تصریح اینکه آخرین توصیه رهبر معظم انقلاب عمل به قرآن است، بیان کرد: هر کسی به مضامین و دستورات قرآن عمل کند، انسانی قرآنی است ولو به دین اسلام نباشد. 

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی با طرح این پرسش که امروز در ارتباط با قرآن فاصله ما با آنچه باید باشیم چقدر است؟ گفت: ما امروز گام‌های اول تفسیر موضوعی را بر می‌داریم و کتاب‌هایی داریم که بیش از ۳۰۰ هزار موضوع از قرآن استخراج کرده‌اند؛ در شبهات قرآنی نیز در گام‌های اولیه هستیم و هر روز از گوشه و کنار دنیا شاهد طرح شبهه درمورد مصحف شریف هستیم اما دفاع جانانه‌ای در شأن آن صورت نمی‌گیرد. 

شریفانی با تأکید بر اینکه جای فعالیت‌های کاربردی که قرآن را در متن زندگی مردم جاری و ساری کند بسیار خالی است، افزود: امروزه نیازمند مباحث کاربردی قرآن کریم هستیم و جای بسی تأسف است که حتی در مجامع علمی نیز قریب به ۷۰ درصد افراد قادر به روخوانی ساده قرآن هم دچار اشکال هستند و مراحل بعدی یعنی فهم و تدبر و عمل به قرآن هم طبعاً محقق نمی‌شود. 

این مدرس حوزه و دانشگاه در پایان به ارائه مباحث تدبر در خصوص آیه ۲۳ از سوره مبارکه زمر در توصیه به اساتید و مبلغان پرداخت. 

انتهای پیام
captcha