باغی برای پرندگان

باغی برای پرندگان

یکی از جاذبه‌های گردشگری تهران، باغ پرندگان با مساحت ۲۳ هکتار در شمال شرق این شهر است. این باغ در اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۲ به صورت رسمی افتتاح شد و در حال حاضر ۵۷ گونه پرنده همچون کبوتر، طوطی، اردک، قوی سفید، غاز، فنچ، جغد، شاهین، عقاب، طاووس و… در آن نگهداری می‌شود. نکته جالب توجه این است که بیشتر پرندگان این باغ در فضای باز نگهداری می‌شوند.
موزه پست و ارتباطات

موزه پست و ارتباطات

ایرانیان نخستین ملتی بودند که از حدود سه هزار سال پیش در زمان سلسله هخامنشی اقدام به تاسیس تشکیلات منظم پست با عنوان "چاپار" کردند. ایرانیان این تشکیلات اداری را از روزگاران بسیار دور بنیانگذاری و سازماندهی کردند تا تمامی امور ارتباطی ایران زمین از آن طریق انجام شود. در واقع در ایران باستان، چاپارخانه‌ها مشهورترین و حساس‌ترین تشکیلات اداری هخامنشیان بودکه گروه چابک‌سواران آن با اسب‌های تندرو و طی مسافت‌های طولانی، ارتباط دائمی بین مرکز و ایالات را برقرار می کردند و در کوتاهترین زمان اخبار و گزارش های واصله از گوشه و کنار ممالک را به مرکز و از مرکز به دور ترین نقاط کشور می بردند. این روند در سال‌های مختلف تاریخ دست خوش تغییرات بسیاری گردید تا در دوران کنونی تبدیل به شرکت پست جمهوری اسلامی ایران شده است. ۹ اکتبر، مقارن با ۱۷ مهرماه با عنوان روز جهانی پست در تقویم نام‌گذاری شده است.
مسجد و مجتمع فرهنگی مذهبی حضرت ولیعصر(عج)

مسجد و مجتمع فرهنگی مذهبی حضرت ولیعصر(عج)

مسجد و مجتمع فرهنگی مذهبی حضرت ولیعصر(عج) در کنار مجموعه تئاتر شهر واقع شده است. این مسجد و مجتمع فرهنگی ـ مذهبی زیربنایی بیش از ۲۵ هزار مترمربع دارد و در زمینی به مساحت ۴۶۰۰ مترمربع ساخته شده است. سازه این مسجد از نوع اسکلت فلزی و شامل ۷ طبقه است.
ایران چهار فصل؛ بهشت گردشگری

ایران چهار فصل؛ بهشت گردشگری

۵ مهرماه در تقویم جمهوری اسلامی مقارن با روز جهانی گردشگری است. چهار فصل ایران در کنار جاذبه‌های طبیعی و تاریخی گردشگری، ایران را به بهشت گردشگران تبدیل کرده است. به بهانه این روز عکاسان ایکنا نگاهی به جاذبه‌های گردشگری ایران داشته‌اند.
بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد جامع حضرت رسول اعظم(ص)

بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد جامع حضرت رسول اعظم(ص)

مسجد جامع حضرت رسول اعظم (ص) ۱۴ آذرماه ۱۳۹۶ مصادف با شب میلاد پیامبر رحمت(ص) و امام صادق(ع) در خیابان شهید عراقی افتتاح شد. این مسجد با معماری مدرن طراحی و ساخته شده است. یادآور می‌شود ۳۰ مرداد ۱۳۴۸ مسجدالاقصی از سوی صهیونیست‌ها به آتش کشیده شد که مساحتی نزدیک به ۱۵۰۰ مترمربع از مسجد در آتش سوخت. این روز به پیشنهاد ایران در تقویم سازمان همکاری‌ اسلامی به نام «روز جهانی مسجد» نامگذاری شد و آغازگر هفته مساجد در ایران است. در این هفته نگاهی به معماری مساجد از دیرباز تاکنون داریم.
بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد جامع امام حسن عسگری(ع)

بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد جامع امام حسن عسگری(ع)

مسجد جامع امام حسن عسگری(ع) واقع در میدان هروی و در زیربنایی به مساحت بالغ بر 6700 متر طراحی شده است. فضای این مسجد شامل شبستان‌های مردانه و زنانه در سه طبقه مجزا ساخته شده است. این مسجد دارای فضاهای اداری فرهنگی، آموزشی، سالن‌های ترحیم، محل سکونت خادم مقیم، حیاط مرکزی، سرویس‌های بهداشتی، نمازخانه و پارکینگ است . در کلیه کتیبه و دیوار نوشته‌های گچ‌بری شده تلاش شده تا از رنگ‌های زرد طبیعی که دارای طول عمر بیشتری هستند استفاده شود. در این مسجد با حذف کاشی‌کاری و جایگزینی آن با گچ‌بری و کتیبه‌نویسی تلاش شده تا عمر مصالح به کار رفته را بالا ببرند. از ویژگی‌های این مسجد، عدم بکارگیری حتی یک قطعه کاشی در ساختمان مسجد است. یادآور می‌شود ۳۰ مرداد ۱۳۴۸ مسجدالاقصی از سوی صهیونیست‌ها به آتش کشیده شد که مساحتی نزدیک به ۱۵۰۰ مترمربع از مسجد در آتش سوخت. این روز به پیشنهاد ایران در تقویم سازمان همکاری‌ اسلامی به نام «روز جهانی مسجد» نامگذاری شد و آغازگر هفته مساجد در ایران است. در این هفته نگاهی به معماری مساجد از دیرباز تاکنون داریم.
بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد جزایری

بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد جزایری

در محله بازار و انتهای بازار عباس آباد، مسجد حاج ابراهیم تاجر اصفهانی قرار دارد. از آنجا که نسبت برخی از ائمه جماعت این مسجد مانند مرحوم آیت‌الله سیدنصراله جزایری، سیدمحسن جزایری، سیدصدرالدین جزایری، سیدمحمدعلی جزایری به جزایری می‌رسد، این مسجد به این نام شهرت یافته است. این مسجد در سال ۱۳۳۵ براساس نقشه مرحوم لرزاده تجدید بنا شد و در حال حاضر یک شبستان با مساحت ۱۷۵ مترمربع، بالکنی به مساحت ۱۰۰ مترمربع و یک آبدارخانه و انبار کوچکی در حدود سه مترمربع دارد. یادآور می‌شود ۳۰ مرداد ۱۳۴۸ مسجدالاقصی از سوی صهیونیست‌ها به آتش کشیده شد که مساحتی نزدیک به ۱۵۰۰ مترمربع از مسجد در آتش سوخت. این روز به پیشنهاد ایران در تقویم سازمان همکاری‌ اسلامی به نام «روز جهانی مسجد» نامگذاری شد و آغازگر هفته مساجد در ایران است. در این هفته نگاهی به معماری مساجد از دیرباز تاکنون داریم.
بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد حسینیه ارشاد

بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد حسینیه ارشاد

حسینیه ارشاد مرکزی فرهنگی ــ مذهبی در خیابان شریعتی تهران است. آوازه این حسینیه بیشتر به خاطر سخنرانی‌های انجام‌شده در آن‌جا، به ویژه سخنرانی‌ها و فعالیت‌های سیاسی و فرهنگی علی شریعتی، مرتضی مطهری و محمد مفتح است. این مجموعه در سال ۱۳۴۶ از سوی ناصر میناچی، عبدالحسین علی‌آبادی و محمد همایون در زمین، باغی به مساحت دو هزار مترمربع، واقع در جاده قدیم شمیران ساخته شد. هدف از ساخت حسینیه در آن زمان، ایجاد یک مرکز مذهبی و فرهنگی برای مردم فرهیخته و روشنفکر بود. به همین دلیل حسینیه به صورت فضایی مدرن و امروزی طراحی و ساخته شد. سبک معماری حسینیه و مسجد اسلامی و کاشی‌کاری آن از سوی مهندسان مختلف صورت گرفته که مسئولیت آن با «حاج علی برگی جانی» بود. کاشی‌کاری مسجد نیز بر عهده حاج اکبر زحمتکش و ابراهیم فلاح بود که با نهایت دقت انجام شده است‌. بخشی از خطاطی کتیبه‌های گنبد را محمود ساعت‌ساز انجام داده است. گنجایش سالن که با شیب مناسبی ساخته شده، هزار نفر در طبقه نخست و ۵۰۰ نفر در طبقه دوم است. در سال‌های بعد، تالاری نیز با ظرفیت ۵۰۰ نفر در زیرزمین حسینیه ساخته شد تا کلاس‌های فرهنگی مذهبی در آنجا تشکیل شود. در سال ۱۳۵۹تصمیم گرفته شد که دو هزار مترمربع از زمین باقی‌مانده باغ نیز خریداری و مسجد حسینیه ارشاد در آن بنا شود. یادآور می‌شود ۳۰ مرداد ۱۳۴۸ مسجدالاقصی از سوی صهیونیست‌ها به آتش کشیده شد که مساحتی نزدیک به ۱۵۰۰ مترمربع از مسجد در آتش سوخت. این روز به پیشنهاد ایران در تقویم سازمان همکاری‌ اسلامی به نام «روز جهانی مسجد» نامگذاری شد و آغازگر هفته مساجد در ایران است. در این هفته نگاهی به معماری مساجد از دیرباز تاکنون داریم.
بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد آقامحمود

بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد آقامحمود

مسجد آقامحمود مربوط به اواخر دوره صفوی است. این مسجد در خیابان پامنار واقع شده و در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۳۶۳ با شماره ثبت ۱۶۳۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. بنای این مسجد – مدرسه را به میرزا احمد حکیم‌باشی نسبت داده‌اند که در دوره فتحعلی‌شاه زندگی می‌کرده است. در جبهه قبله، گنبدخانه و ایوانی وجود دارد که شاخص‌ترین عناصر مسجد به شمار می‌آید و شبستانی کم‌عمق و طویل در جبهه مقابل آن ساخته‌اند. در دو جبهه دیگر، هشت حجره روبه‌روی یکدیگر قرار دارد. وسط هر یک از دو جبهه، ایوانی وجود دارد. به این ترتیب این بنا دارای سه ایوان است. دو سوی گنبدخانه، به دو ورودی مجهز است که هر کدام متشکل از پیش طاق، هشتی و دالانی است و مستقیماً به حیاط ختم می‌شود. بر ایوان جنوبی مدرسه تاریخ ١٢٣٤ و در کتیبه وقف نامه واقع در سر در مدرسه تاریخ ١٢٥٧ قید شده است. این بنا به مسجد آقا محمود نیز شهرت دارد. مسجد «آقا محمود» که متولی آن کُردهای فیلی هستند، قدیمی‌ترین مسجدی است که متعلق به کُردها بوده و از قدیم الایام به‌عنوان پایگاه مذهبی خود از آن استفاده کرده‌اند. اواخر دوره قاجار، مسجد به《آقا میرزا محمود کرمانشاهی》اهدا می‌شود و کُردها برای اولین بار متولی مسجدی در تهران می‌شوند. این مسجد بعدها در اختیار گروه‌های دیگری قرار می‌گیرد تا اینکه در سال 1350 تولیت آن به کُردهای فیلی داده می‌شود. یادآور می‌شود ۳۰ مرداد ۱۳۴۸ مسجدالاقصی از سوی صهیونیست‌ها به آتش کشیده شد که مساحتی نزدیک به ۱۵۰۰ مترمربع از مسجد در آتش سوخت. این روز به پیشنهاد ایران در تقویم سازمان همکاری‌ اسلامی به نام «روز جهانی مسجد» نامگذاری شد و آغازگر هفته مساجد در ایران است. در این هفته نگاهی به معماری مساجد از دیرباز تاکنون داریم.
بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد امام سجاد(ع)

بندگان را درِ رحمت اینجاست؛ مسجد امام سجاد(ع)

مسجد امام‌ سجاد(ع) جزء قديمی‌ترين مساجد تهران است که بيش از نيم قرن از عمر آن می‌گذرد. این مسجد نبش خیابان فخررازی قرار دارد و مساحت آن ۶۲۰ مترمربع است. طراح این مسجد مرحوم حسین لرزاده است. در سال ۱۳۲۳ کار ساخت این مسجد آغاز شد و در سال ۱۳۲۶ گشایش یافت. این مسجد گنبدی آجری با ساقه کاشی‌کاری شده دارد و ستون‌های سنگی داخل بنا و دیوارها، آجری و کاشی‌کاری شده‌ است‌. حسین بن محمد معمار، معروف به لرزاده، معمار و هنرمند مطرح ایرانی بود. وی طراح و مجری بنای آرامگاه فردوسی است. لرزاده در طول عمر هنری نزدیک به یک قرن خود، بیش از 800 مسجد را طراحی و اجرا کرد که در رأس آن مسجد اعظم قم به دعوت مستقیم آیت‌الله بروجردی قرار دارد. همچنین بنابه مأموریتی که آیت‌الله بروجردی به وی محول کرد، تعمیر و پاره‌ای تغییرات در حرم امام حسین(ع) در کربلا را عهده‌دار شد که طی حکمی از طرف آیت‌الله شهرستانی تولیت وقت آن حرم در عراق به او لقب «معمار آستانه مقدسه حضرت اباعبدالله الحسین(ع)» داده شد. لرزاده در دهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم نشان خادم برگزیده قرآن کریم را از سوی رئیس جمهور دریافت کرد. یادآور می‌شود ۳۰ مرداد ۱۳۴۸ مسجدالاقصی از سوی صهیونیست‌ها به آتش کشیده شد که مساحتی نزدیک به ۱۵۰۰ مترمربع از مسجد در آتش سوخت. این روز به پیشنهاد ایران در تقویم سازمان همکاری‌ اسلامی به نام «روز جهانی مسجد» نامگذاری شد و آغازگر هفته مساجد در ایران است. در این هفته نگاهی انداخته‌ایم به معماری مساجد از دیرباز تاکنون.