کد خبر: 4323105
تاریخ انتشار : ۲۴ آذر ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۴
سعید صادقیه اهری مطرح کرد

اردبیل؛ در آستانه تبدیل‌شدن به شهر سلامت‌محور

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل تأکید کرد: اردبیل با تکیه بر ظرفیت‌های جغرافیایی و انسانی خود می‌تواند به یک شهر سلامت‌محور تبدیل شود؛ هدفی که تحقق آن نیازمند تغییر سبک زندگی، توسعه زیرساخت‌های شهری و همکاری جدی دستگاه‌های مختلف است.

اردبیل؛ در آستانه تبدیل‌شدن به شهر سلامت‌محوربه گزارش ایکنا از اردبیل، سعید صادقیه اهری، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل ۲۴ آذرماه در نشست خبری با اصحاب رسانه با بیان این مطلب اظهار کرد: حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل با بهره‌مندی از ۲۷۰۰ نیروی انسانی، خدمات بهداشتی را به جمعیتی حدود یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در ۱۱ شهرستان استان ارائه می‌دهد که این خدمات از طریق ۶۸۰ پایگاه، مرکز و خانه بهداشت انجام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه چهار عامل اصلی مرگ‌ومیر در استان مربوط به بیماری‌های غیرواگیر است، افزود: بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان، حوادث و بیماری‌های متابولیک مانند دیابت، در صدر علل مرگ‌ومیر استان اردبیل قرار دارند.
 
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با بیان اینکه بر اساس مطالعات علمی، طی ۲۰ سال آینده شیوع دیابت در کشور حدود ۸۷ درصد افزایش خواهد یافت، تصریح کرد: پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر اهمیت بالایی دارد، اما تحقق آن مستلزم فراهم‌شدن مجموعه‌ای از عوامل از جمله حرکت به سمت شهر سالم و انسان‌محور و افزایش تحرک بدنی شهروندان است.
 
صادقیه اهری ادامه داد: در حال حاضر حدود ۱۰ میلیون نفر مبتلا به دیابت در کشور شناسایی شده‌اند، ۵.۴ میلیون نفر دیابتیِ تشخیص‌داده‌نشده داریم و نزدیک به ۱۳ میلیون نفر نیز در مرحله پیش‌دیابت قرار دارند؛ به این معنا که در مجموع حدود ۲۸ میلیون نفر از جمعیت کشور درگیر درجات مختلفی از دیابت هستند و بخش قابل توجهی از سایر افراد نیز با سبک زندگی کنونی در معرض ابتلا قرار دارند.
 
وی با اشاره به بار مالی سنگین و تلفات انسانی ناشی از دیابت، تأکید کرد: اصلاح سبک زندگی، انجام حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت ورزشی در هفته، مصرف نان کامل و تغذیه سالم، نقش تعیین‌کننده‌ای در کنترل و پیشگیری از دیابت دارد.

نقش تعیین‌کننده عوامل اجتماعی در سلامت

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با بیان اینکه ۷۵ درصد سلامت انسان تحت تأثیر عوامل اجتماعی است، گفت: طبق قانون، باید ۵ درصد از اعتبارات مصوب بیمه‌ها به ارتقای پیشگیری از بیماری‌ها، ترویج خودمراقبتی و تشویق جامعه به ورزش اختصاص یابد.
 
وی با اشاره به رویکرد جهانی در حرکت به سمت شهر‌های سالم افزود: آگاه‌سازی جامعه، متخصصان حوزه سلامت و سیاست‌گذاران شهری، به‌همراه تقویت همکاری‌های بین‌بخشی، از پیش‌نیاز‌های اساسی تحقق شهر سالم به شمار می‌رود.
 
صادقیه اهری در تعریف شهر سالم اظهار کرد: شهر سالم شهری است که شهروندان در آن به‌صورت طبیعی و ناخودآگاه به فعالیت‌هایی مانند پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری و تحرک بدنی گرایش پیدا می‌کنند که تحقق این امر مستلزم ایجاد زیرساخت‌های شهری مناسب است.
 
وی با تأکید بر اینکه اردبیل به‌دلیل موقعیت جغرافیایی و وسعت خود، استعداد تبدیل‌شدن به شهر سالم را دارد، گفت: به‌طور نمونه، در مسیر رودخانه بالیخلوچای که در حال بهسازی است، می‌توان پیست‌های پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری ایجاد کرد تا این مسیر‌ها به بخشی از نظام حمل‌ونقل شهری و روزمره شهروندان تبدیل شود.
 
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در پایان با اشاره به حجم بالای تردد خودرو‌ها در شهر، افزود: در حال حاضر حدود ۲۵۰ هزار خودرو به‌طور هم‌زمان در خیابان‌های اردبیل تردد می‌کنند، در حالی که ظرفیت واقعی معابر شهری تنها ۶۰ هزار خودرو است؛ موضوعی که علاوه بر افزایش آلودگی، به تشدید کم‌تحرکی و بروز بیماری‌های مرتبط با آن منجر می‌شود.
انتهای پیام
دبیر:
معصومه امام وردی
captcha