به گزارش ایکنا از اردبیل، داود سیفزاده، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه محقق اردبیلی، 22 اسفندماه، در نخستین همایش ملی آذربایجان و مطالعات علوم انسانی در اردبیل، اظهار کرد: نقش آذربایجان در فرهنگ ایران غیرقابلانکار است و در حوزه ادبیات، منطقه آذربایجان خاستگاه شعرا و سخنوران بزرگی بوده و مهد عرفان و تصوف و همچنین مهد دلیران و خاستگاه حکومتها بوده است.
وی، هدف از برگزاری این همایش را ترغیب اساتید، محققان و دانشجویان به تحقیق و پژوهش در زمینه نقش تاثیرگذار آذربایجان در پیشبرد علومانسانی در گستره تمدن ایران اسلامی ذکر کرد.
در ادامه مرتضی ابراهیمی، رئیس نخستین همایش ملی آذربایجان و مطالعات علوم انسانی و رئیس دانشکده ادبیات و علومانسانی دانشگاه محقق اردبیلی، گفت: هویت آذربایجان صرفا هویت جغرافیایی نیست بلکه هویت فکری و اندیشهای است.
وی با بیان اینکه آذربایجان منشا تولید فکر و قدرت بوده ولی هیچوقت دنبال سهم از قدرت نبوده است، ادامه داد: آذربایجان در عین دارا بودن قدرت و ظرفیتهای متعدد همواره با حکومت مرکزی همراه بوده است.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: برای تکثیر و انتقال مفاهیم تنها راهکار ورود علمی و تخصصی به مساله است و ما در این همایش تلاش کردیم از تمام متخصصان در محورهای همایش استفاده کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین قاسم جعفرزاده، مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان اردبیل، هم در این همایش بیان کرد: آذربایجان و منطقه قفقاز در جهان تاثیرگذار بوده، زیرا مولفههای ساختار زبانی آذری خصیصههایی دارد که باید زبانشناسان به این مورد ورود کنند و از طرف دیگر زبان محفل فرهنگها و محل انتقال میراث اجتماعی است.
وی، با بیان اینکه حضور تمدنی ایران در منطقه آذربایجان به 600 سال قبل از مسیح برمیگردد، ادامه داد: یکی دیگر از عوامل شتابدهنده جهش حرکت تمدنی در منطقه آذربایجان ورود اسلام به منطقه بوده است.
محمدرضا کفاش، مسئول مرکز مطالعات فرهنگی قفقاز نیز گفت: مهمترین عاملی که نقش آذربایجان در ایران را موثر و پررنگ کرده است، عامل مذهب بوده است.
وی اضافه کرد: صفویان سرنوشت ایران را تغییر دادند و این موضوع تا الان در سرنوشت ایران ساری و جاری است زیرا کشور را صاحب ایدئولوژی و گفتمان کرده است.
انتهای پیام