کد خبر: 4279128
تاریخ انتشار : ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۶:۲۶
مدیر کانون فرهنگی امامزاده سیدابراهیم(ع) لاهرود:

مشورت بهترين ابزار برای رسيدن به انديشه‌های نیک است

اسماعیل دستگزار با بیان اینکه مشورت بهترين ابزار برای رسيدن به انديشه‌های نیک است، گفت: اصل شورا برگرفته از آیات نورانی قرآن کریم و سرچشمه‌های زلال آموزه‌های دینی است که یکی از بنیان‌های اجتماعی اسلام به‌شمار می‌رود.

اسماعیل دستگزار، مدیر کانون فرهنگی و هنری آستان مقدس امامزاده حضرت سید ابراهیم خراسانی(ع) شهر لاهرود به گزارش ایکنا از اردبیل، اسماعیل دستگزار، مدیر کانون فرهنگی و هنری آستان مقدس امامزاده حضرت سید‌ابراهیم خراسانی(ع) شهر لاهرود، 9 اردیبهشت‌ماه در سخنرانی خود در این آستان مقدس ضمن گرامیداشت روز شوراها اظهار کرد: دين اسلام به‌عنوان آیینی كه به سرنوشت فردی و اجتماعی و حيات دنيوی و اخروی بشر توجه كرده، برای امر شورا ارزش ويژه‌ای قائل است.

وی با بیان اینکه با گستردگی و پيچيدگی جوامع، موضوع شور و مشورت نيز گسترده و پيچيده شده است، افزود: در حوزه زندگی خصوصی و فردی، ده‌ها نوع از قبيل مشاوره تحصيلی، حقوقی، اقتصادی، بازرگانی، خانواده و مشاوره روانی ظهور يافته است و در حوزه اداره جامعه، شور و مشورت به تدريج از شكل ساده و ابتدايی آن خارج شده و به‌صورت تشكل‌های سازمان‌يافته و نهادی مدنی با اهداف و كاركردهای جديد ظهور يافته است. 

دستگزار تصریح کرد: موضوع شور و مشورت به مفهوم ساده و سنتی آن تحت لوای آموزه‌های دينی اعتبار خاصی يافته است و از مهمترين مسائلی است كه اسلام آن را با دقت و اهميت خاصی مطرح كرده و در آيات قرآن و روايات اسلامی و تاريخ پيشوايان بزرگ اسلام جايگاه ويژه‌ای دارد.

مدیر کانون فرهنگی و هنری امامزاده سیدابراهیم خراسانی(ع) لاهرود گفت: شورا در اسلام به‌عنوان جزء لاينفک حقوقی جامعه قرار داده شده است، بنابراین فطری بودن قوانين اسلام نيز خود ضرورت و اهميت آن را روشن‌تر می‌كند. چون شورا به شكل اسلامی آن، امری فطری و منطبق با فطرت و سرشت بشريت است و به همين دليل بهره‌گيری از استعدادها و اندوخته‌های فكری ديگران با زندگی فردی انسان گره خورده و با روح او عجين گشته است. 

وی بیان کرد: اصل شورا كه از ريشه‌های قرآنی و روایی عميقی در معارف اسلامی برخوردار است، یکی از بنيان‌های اجتماعی اسلام به‌شمار می‌آيد. اهميت اين مبحث از آنجا ناشی می‌شود كه در اسلام نه‌تنها در امور روزمره بلكه در مهم‌ترين امر جامعه اسلامی، يعنی حكومت‌داری به اين اصل مهم ارجاع داده شده است.

دستگزار اضافه کرد: با اين حال، گرچه در مورد توجه به اصل شورا در سنت و سيره پيامبر اکرم(ص) و بزرگان دين توصیه اكيد شده، اما اين مهم از نيمه دوم قرن بيستم، مورد توجه انديشمندان مسلمان قرار گرفت با اين هدف كه در سازگاری اسلام با دموكراسی، اصل شورا می‌تواند نقاط مبهم را روشن كند و به اين امر مدد رساند.
 
مدیر کانون فرهنگی و هنری امامزاده سیدابراهیم خراسانی(ع) لاهرود بیان کرد: بسياری از انديشمندان مسلمان بر اين نظرند كه از ديدگاه نصوص اسلامی از جمله قرآن، شورا نه‌ یک امر مستحب بلكه روشی واجب تلقی می‌شود كه نظام جمعی و سياسی با خاستگاه دينی را سامان می‌دهد. از اين حيث، اصطلاح «مردم‌سالاری دينی»‌ يا «دموكراسی دينی» اصل محكمی برای قوام و گسترش خود می‌يابد.

وی با اشاره به اینکه شورا با چهار مفهوم در قرآن کریم مطرح شده است، افزود: خداوند در آيه ۱۵۹ سوره آل‌عمران به پیامبر اسلام(ص) دستور می‌دهد كه در امور با مسلمانان مشورت كند و آن را رمز پيروزی و موفقيت آن حضرت برمی‌شمارد. اگر به مضمون این آیه دقت کنیم اهمیت اصل شورا را در تنظیم و قوام حکومت اسلامی روشن می‌کند.

دستگزار ادامه داد: خداوند در آيه ۳۸ سوره شورا، هنگام بيان اوصاف برجسته مؤمنان می‌فرمايد: مؤمنان كسانی هستند كه دعوت پروردگارشان را اجابت كرده و نماز برپا می‌دارند و كارهايشان بين آنان با مشورت انجام می‌شود. این آیه نشان می‌دهد که اصل شورا نه تنها یک امر اخلاقی بلکه یک سازوکار اجتماعی برای تسهیل مناسبات اجتماعی و سیاسی است. 

مدیر کانون فرهنگی و هنری امامزاده سیدابراهیم خراسانی(ع) لاهرود بیان کرد: خداوند در سوره بقره آيه ۲۳۳ می‌فرمايد: اگر در مورد بازداشتن كودک از شير مادر قصد تصميم‌گيری داريد، مشورت كنيد. این آیه بیانگر این است که قرآن کریم حتی در مورد بازگرفتن نوزاد از شیر، به مشورت بین زن و مرد توجه نشان داده است.

وی گفت: خداوند در سوره زمر آيه ۱۸ نیز می‌فرمايد: پس بندگان مرا كه سخن را می‌شنوند و نيكوترين را پيروی می‌كنند، بشارت بده. علامه طباطبايی اين آيه را با آيه «و امرهم شوری بينهم» هم‌معنا می‌شمارد؛ زيرا شورا و مشورت بهترين ابزار برای رسيدن به آرا و انديشه‌های نیک و خوب است.

انتهای پیام
captcha