کد خبر: 4044405
تاریخ انتشار : ۰۱ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۵

هفت‌سین قرآنی در ایران باستان

قرآن از جمله ارکان اصلی سفره هفت‌سین مسلمانان ایرانی است که به نشانه توکل و توسل به خداوند متعال در آغاز سال و درخواست بهترین‌ها از خالق خویش آن را در بهترین جای سفره قرار داده و پس از آن اجزای دیگر را می‌چینند.

هفت سین قرآنی در ایران باستان + فیلمبه گزارش ایکنا از اردبیل، سفره نوروزی از جلوه‌های اصلی سیمای نوروز در جمع خانواده‌های ایرانی است. در قدیم بر حاشیه سفره‌های قلمکار ایرانی با قلم‌های خوانا و زیبا این شعر را می‌نوشتند؛ «ادیم زمین سفره عام اوست، بر این خوان یغما چه دشمن چه دوست» اما قرآن در هفت سین چه جایگاهی دارد؟

ایرانیان به هنگام چیدن سفره هفت‌سین اولین و مهمترین موردی را که بر سفره قرار می‌دهند، قرآن کریم است، ایرانیان مسلمان به نشانه توکل و توسل به خداوند متعال در آغاز سال و درخواست بهترین‌ها از خالق خویش قرآن را در بهترین جای سفره قرار داده و پس از آن اجزای دیگر را می‌چینند.

قرآن نشانه استواری ایمان، زینت‌بخش سفره نوروزی مسلمین است که پس از تحویل سال همه آن را زیارت کرده و چند آیه‌ای برای تبرک می‌خوانند.

در آئین ایرانیان غیر مسلمان هم کتاب مقدس، یکی از پایه‌های اصلی خوان نوروزی است و بر اساس آن هر خانواده‌ای به تناسب مذهب خود، کتاب مقدسی را که قبول دارد بر سفره می‌گذارد و اینچنین است که مسلمانان قرآن، زرتشتیان اوستا و کلیمیان تورات را بر بالای سفره هایشان جای می‌دهند.

هفت سلام بهشتی

در کنار این سفره، برخی خانواده‌ها به سفره هفت سین قرآنی نیز اعتقاد خاصی دارند، هفت سین قرآنی را با آب و زعفران در یک بشقاب نوشته و سر سفره هفت سین قرار می‌دهند و بعد از تحویل سال کمی آب روی آن ریخته و می‌نوشند و سلامتی و حاجات خود را از خدای خوب و مهربان درخواست می‌کنند. نوشیدن این هفت سین برای شفای بیماران توصیه شده است.

اما هفت سین قرآنی هفت آیه‌ای از قرآن است که با سلام شروع شده است؛

سین اول

«سلامٌ قولاً مِن رَبِّ رحیم (یس آیه ۵۸)، از جانب پروردگار‌ی مهربان به آنان سلام گفته می‌شود.»

سین دوم

«سلامٌ علی نوح ٍ فی العالمین (صافات آیه ۷۹)، درود بر نوح در میان جهانیان.»

سین سوم

«سلامٌ علی اِبراهیم (صافات آیه ۱۰۹)، درود بر ابراهیم.»

سین چهارم

«سلامُ عَلی موُسی و هارون (صافات آیه ۱۲۰)، درود بر موسی و هارون.»

سین پنجم

«سلامُ علی آلِ یاسین (صافات آیه ۱۳۰)، درود بر پیروان الیاس.»

سین ششم

«سَلامٌ عَلَیْکُمْ بِما صَبَرْتُمْ فَنِعْمَ عُقْبَی الدَّارِ (رعد آیه ۲۴)، سلام بر شما به خاطر آن همه شکیبایی که ورزیده اید سرای آخرت چه سرایی نیکوست.»

سین هفتم

«سلامُ هیَ حتّی مَطلَعِ الفَجر (قدر آیه ۵)، آن شب تا دم صبح، صلح و سلام است.»

انتهای پیام
captcha