کد خبر: 3506072
تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۳

آیین‌ها و سنت‌های ماه مبارک رمضان در شهرستان نیر

گروه اندیشه: کارشناس فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی نیر گفت: آداب و رسوم سنتی مردم مومن شهر نیر که ریشه در فرهنگ غنی و اصیل اسلامی دارد در گذر زمان نه تنها دچار خللی نشده‌، بلکه روز به روز بر عظمت و گسترش آن افزوده شده است

مرتضی قبادی کارشناس فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی نیر در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از اردبیل، گفت: آداب ماه مبارک رمضان یکی از مصادیق فرهنگ عامه مردم نیر است که با ریشه‌های عمیق مذهبی مورد توجه همگان قرار دارد و این رسوم از قرن‌ها پیش دارای غنای ویژه‌ای است و مردم این دیار با شور و شوق هر چه تمام آن را به جا می‌آورند‌.
وی افزود: از نیمه شعبان و همزمان با سالروز ولادت باسعادت یگانه منجی عالم بشریت حضرت مهدی(عج) چهره ظاهری شهر نیر دگرگون می‌شود و مردم نیز با جنب و جوش به آماده ساختن خو‌د برای استقبال از ماه خدا‌، ماه مبارک رمضان می‌پردازند.
قبادی ادامه داد: مردم نیر چند روز قبل از ماه مبارک رمضان به غبارروبی و عطرافشانی مساجد و همچنین نظافت و پاکسازی خانه‌ها می‌پردازند و به استقبال این ماه پربرکت می‌روند.
کارشناس فرهنگی نیر ادامه داد: آنها نظافت و خانه تکانی را هنگام روز انجام می‌دهند‌، زیرا اعتقاد دارند که جاروب کردن در شب کراهت دارد. شب باید خانه تمیز باشد، زیرا شیطان در محل کثیف ماندگار می‌شود و به این دلیل خاکروبه را نیز قبل از غروب آفتاب از خانه بیرون می‌ریزند‌. نیریها معتقدند همانگونه که دراین ماه مبارک به تزکیه روح توجه می‌شود باید به نظافت محل عبادت و سکونت پرداخت‌.
وی گفت: در قدیم مردم نیر برای رویت هلال اول ماه رمضان‌، غروب روز آخر شعبان بالای پشت بام و مناره ی مسجد رفته و با نگاه عمیق به آسمان ماه را جست‌وجو می‌کردند و در صورت مشاهده‌، اعمال مخصوص این ماه را بجا می‌آوردند‌.
قبادی افزود: ازجمله آداب و رسوم مردم نیر در مورد دیدن ماه نو آن است که به محض رویت ماه‌، چشمان خود را بسته و صلوات می‌فرستند و بر این باورند که درموقع دیدن ماه هر حاجتی از خدا طلب کنند برآورده می‌شود‌.
وی خاطر نشان شد: در ماه مبارک رمضان که ماه نزول قرآن است جلسات قرائت قرآن مجید در سطح مساجد برای مردان و زنان مومن این دیار از شور و هیجان ویژه‌ای برخوردار است و از روز اول ماه رمضان‌، مردم در مساجد حضور یافته و در طول سی روز ماه مبارک هر روز یک جز از کلام الله مجید قرائت می‌شود تا کل قرآن ختم شود.
قبادی اضافه کرد:در نیر برای بزرگداشت شب‌های پر برکت قدر برنامه‌های ویژه‌ای در سطح مساجد برگزار می‌شود که مهمترین آنها: قرائت قرآن، نماز‌، دعاهای مخصوص شب قدر‌، احیا و شب زنده‌داری تا اذان صبح با قرآن برسرنهادن و طلب استغفار است‌. از جمله آداب و رسوم مردم شهر نیر در لیالی قدر‌، طبخ افطاری و سحری و دعوت از روزه داران و شب زنده‌داران و پذیرایی از آن‌هاست‌.
کارشناس فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی نیر در پایان سخنان خود گفت: پس از سی روز عبادت و بندگی و روزه‌داری‌، در روز عید سعید فطر مردم همراه با امام جمعه شهرستان جهت اقامه نماز عید فطر مهیا می‌شوند و بعد از پذیرایی‌، نماز این عید بزرگ را با شکوه هرچه تمام‌ تر بجا می‌آورند و این روز را به یکدیگر تبریک و تهنیت می‌گویند‌. همچنین در این محل به منظور جمع‌آوری ذکات فطره صندوق‌ها‌یی تعیین می‌شود ومردم وجوهات خویش را درآن می‌ریزند. پس از پایان این مراسم معنوی مردم به خانه بزرگترهای فامیل رفته و این عید بزرگ اسلامی را به آنان تبریک می‌گویند و به شکرانه یک ماه عبادت و بندگی خدا‌، ماه روز وروزه داری را با جشن و سرور به پایا‌ن می‌برند‌.
captcha